Op 18 en 19 juni 2022 namen vier van onze leden deel aan ‘de slag om Altena’ te Almkerk. Het evenement was uitstekend georganiseerd door de vereniging ‘Heeren van Altena’.
De vrijdagochtend werd besteed met een spelletje Tetris voor gevorderden, ofwel het inpakken van de auto. De vrijdagmiddag werden wij vriendelijk ontvangen en werden wij verwezen naar een royale plek om ons kampement op te zetten. Het was een A-locatie. Wij stonden vlak naast de tribune, min of meer midden op het terrein. Een hoop publiek dus en we kregen veel mee van alle optredens. Daarnaast zaten wij vlakbij de ‘backstage area’ waar ’s-ochtends het ontbijt werd uitgedeeld en het centrale waterpunt. Het was voor ons eenvoudiger om daar even met een kan naar toe te lopen, dan om met een volle jerrycan te zeulen.

Tijdens het opzetten van de tenten vielen al de eerste druppels. Die vielen van onze voorhoofden. Toen alles eenmaal stond, was het daarom des te beter toeven onder de luifel met eerst een mokje mede en daarna een fles clareit met middeleeuwse stoof en fromenteebrood als maaltijd. Met het middeleeuwse dobbelspel Huis van Fortuyn kwamen wij de avond wel door. Onze boogschutter speelde zich weer helemaal blut.

De zaterdag deed er qua temperatuur een tandje bij. Wij meenden onze wollen mutsen en kaproenen voor niets meegenomen te hebben. De ochtend brachten wij door met captainsmeeting, voor de boogschutter een training, voor de anderen schrijven, hout bewerken en publiekvoorlichten. Om twee uur was de veldslag. Veel water blijven drinken was het devies en de organisatie had hem wat ingekort. De slag zelf verliep op een sportieve wijze, waarbij wel getracht werd een en ander er voor het publiek spectaculair uit te laten zien. Na de slag nog de kiddy battle. Altijd leuk. Tsjonge wat kan het grut uit zijn dak gaan.

Aan het begin van de avond voerde een orkest nog een concert op, waarvan wij door onze gunstige ligging vanuit ons kampement ten volle konden genieten.
In de middag nam de wind zozeer toe dat papier en ganzenveren opgeborgen moesten worden. Voor de verhitte ridders en boogschutter, was de bries een welkome verkoeling. Onze schrijnenmaker wilde wel eens een spelletje Hnefatafl, in onze periode ‘honden en hazen’ geheten, proberen. Hij bleek hiervoor een bijzonder talent te hebben en wist, na een koude start, de overwinning naar zich toe te trekken. De tweede maaltijd stoof met brood en clareit vulde de magen, waarna een fles wijn en het Huys van Fortuyn voor het nodige plezier zorgden. De boogschutter speelde twee van ons blut. De derde leek telkens te verliezen, maar won dan toch net weer genoeg om in het spel te blijven, maar de grote winst lag bij de boogschutter. In de avond liep de temperatuur snel terug en waren wij blij dat wij toch warme kleding bij ons hadden. De nacht werd getekend door harde wind en flinke regenbuien.

Zondagochtend bleken onze tenten het slechte weer prima doorstaan te hebben, maar al onze luifels lagen plat. Voordat wij aan het ontbijt konden, moest er dus eerst ochtendgymnastiek worden gedaan met hamer, haring en scheerlijn. Eenmaal aan het ontbijt kon één onzer het pakje openen dat zijn kinderen voor vaderdag hadden meegegeven. Daar kwam een prachtige handgemaakte (door Camac Machi) drinkkan uit. Die deed nog dezelfde dag nog goede diensten.
Hoewel de ochtend overwegend miezerig met een enkele bui was, bleven de verwachte stortregens uit. Gelukkig liet het publiek zich niet door het weer afschrikken en kwam in groten getale opdagen. Net als op de zaterdag was het leuk, geïnteresseerd, publiek. De veldslag verliep weer op een heel prettige manier, ditmaal met drie clashes afgesloten met directe schoten op de beter gepantserde krijgers. Lekker spectakel.

Wij hadden besloten om op maandag af te breken. Volgens de weersverwachting zou het na 20.00 uur droog zijn. Enfin, na onze kippesoep en lekker beppen met een kom wijn bij het houtvuur, lagen wij rond half twaalf in bed. Op dat moment klonk het eerste tikken van de regen op het tentdoek! Gelukkig was het maar voor even en konden wij de tenten maandagochtend zo goed als droog inpakken.
Tegen kwart over elf werd Roermond bereikt. Na een heerlijk douche en lunch was het zaak om de auto weer uit te ruimen en een en ander schoon te maken.
Kortom een geslaagd reenactmentweekeinde, uitstekend georganiseerd door de Heeren van Altena. Wij zien uit naar de volgende editie.

Voor Altena en Gelre!
En dan nu op naar Middeleeuws Montfort.
Voor Gelre!