De strijd is weer gestreden en het veld leeg achtergelaten. Anders gezegd: Een mooi weekend achter de rug en het grote geluk dat zelfs de tenten en luifels droog werden ingepakt. Middeleeuws Montfort 2023 is ook alweer geschiedenis. Levende Geschiedenis zelfs.

We hebben met een behoorlijk aantal van onze leden aan dit festijn meegedaan. En voor een tweetal debutanten was dit zelfs hun duik in het diepe. Ze hadden ons zien staan op ‘Sturm auf Zons’ en hadden daarna al een keer een bijeenkomst meegedraaid. 

Ons kampement was redelijk ruim opgesteld met een open inkijk voor het publiek. De meest opvallende activiteit presenteerden we meteen vooraan. Het bijhouden van de de keuken. Want daar werd een fikse maaltijd voorbereid. Een heuse vierpitsbrander lust aardig wat hout en de kok had gevraagd voor reactief kookhout. Dat wil zeggen dat de kloofstukken hapklaar moeten zijn zodat er in een mum van tijd opgestookt kan worden naar het kookpunt, maar ook weer rap gedimd wordt als het zachtjes mag pruttelen. 
     De tweede ploeg was bezig met de andere kant van de ketels. Daar werd voor 27 eters de groentjes gesneden. Wortel, ui en knoflook kwamen onder het mes. De kikkererwten waren aan de dans ontsnapt. Die waren van zichzelf al groot genoeg. 
Met een kleine uitloop van een kwartier schoof de hele bubs aan en iedereen at smakelijk het kommetjes leeg. Twee keer zelfs. Het blijkt wel weer dat ook de middeleeuwers een goede smaak hebben. 

Na de vaat, die dankzij het beproefde doorloopje in een mum van tijd werd geklaard, brak voor het krijgsvolk het omhangen-van-de-rusting moment aan. Zo’n vechtpak, we noemen het voor het gemak maar even harnas, is een pakket van lagen. En om het beweeglijk te houden is het ook nog eens een samenhangsel van losse delen. Onderarm, elleboog, bovenarm, schouder. Allemaal aparte pantsers die met riempjes en veters beweeglijk aan en om het dik gewatteerde vest van de ridder worden bevestigd. Daarover nog kraag en helm. En voor de benen mag het verhaal nog verder worden uitgebreid. 
Gelukkig is het dit keer géén 37°C. 

Her en der in het kampement wordt er inmiddels ook alweer verder gewerkt aan allerlei ambachten. Van textiele bezigheden tot het bouwen van een houten stoel. Maar ook het bezoeken van de markt wordt niet overgeslagen. Daar vind je heerlijke mosterd, honing en mede. Maar ook de bakker en smid zijn aan de slag. 

Inmiddels verzamelen zich aan beide kanten van het slagveld twee legers. Bogen, zwaarden en groter spul staan dreigend klaar voor de strijd. Maar eerst wordt er gepraat. Tevergeefs. Het gevecht breekt los...
Zoals het hoort zijn het toch maar weer de goede ridders die winnen. 
     Na deze show zoeken een paar krijgers het hogerop. Daar ligt een kleine arena waar nog lekker gespard wordt met als afsluiter een lekkere Grauwert. Weer zo’n pareltje waarop het Kasteel met recht trots kan zijn. 

Inmiddels mogen de bezoekers het kasteel verlaten en breekt voor de deelnemers de avond aan. Dit is een prima gelegenheid om nog even lekker na te genieten met een stevig stuk brood met daarbij iets zoets of hartigs. En vanzelfsprekend ook het bijvullen van al het verloren vocht. Want ook in de middeleeuwen hoort dat er bij. 
Nog voordat de zon helemaal onder is gegaan ontbranden er hier en daar al enkele knusse vuurtjes. In ons eigen verblijf wordt de tafel gevuld met ‘Het huis van fortuin’. Een spel dat zo uit het leven is gegrepen. Het volk plukt bij elkaar de vruchten van het bord en legt verplicht in. De koning plukt van allemaal. Maar dan wel met het geluk van de dobbelstenen. 

Na een lange dag ligt op een gegeven moment het hele kampement toch op een oor. Om vol goede moed klaar te staan voor de zondag. 
Het is feest op het Kasteel. Middeleeuws Montfort viert een jubileum. En is ook dit keer alweer gegroeid. Op naar de volgende 25.

Menu voor de zaterdagmiddag:
Wortel met kikkererwten en lente uitje, kersenpottage:
Wortel, kikkererwten, ui, knoflook en lente uitje
Kruidensaus voor bij kip:
Kip, ui, knoflook en een hardgekookt ei.
(voor de vegetariërs wordt er saus apart genomen voor dat de kip er bij komt)

Menu voor de zondagmiddag:
Haver met ui en koolrabi:
Haver, koolrabi, ui, knoflook een hardgekookt ei
Pruimensaus bij kabeljauw:
Kabeljauw, gedroogde pruimen, ui, en knoflook.
(de kabeljauw wordt los van de saus bereid)